Наша адреса:

проспект Соборності, 5-Б
м.Київ, Україна, 02160

Зв'язатись з нами:

vipclub.ksu@gmail.com
+38 050 912 6319
+38 050 356 1363

Режим роботи:

ср, cб - 15:00-18:00

Службове собаківництво –

виклики сучасності!

Собаки-рятувальники

Службове собаківництво – виклики сучасності!

Київський міський клуб службового собаківництва грає не останню роль у розвитку спорту з собаками в Україні. Спортсмени Клубу беруть участь не лише у всеукраїнських заходах, а й входять до складу збірної команди України і демонструють впевнені результати на міжнародних змаганнях.

Не залишається поза увагою робота інструкторів-тренерів Клубу з дітьми та молоддю. Окрім тренувань та участі у змаганнях, діти навчаються розуміти потреби своїх чотирилапих друзів, засвоюють правила поводження з тваринами у місті, а також дізнаються багато цікавого про те, яку роль службове собаківництво відіграє у цивільному житті держави. Саме про особливості розвитку службового собаківництва хотілося б зупинитись детальніше.

Клуб вже давно займає принципову позицію – в умовах сьогодення, з урахуванням проживання в мегаполісі, найбільш витребуваними та важливими напрямками службового собаківництва є далеко не програми і підготовка, притаманні силовим структурам, а за словами багаторічного очільника Клубу Тетяни Мазуренко, коли працюєш з цивільними власниками собак, необхідно враховувати, що ці люди зазвичай проживають у багатоквартирних будинках, ходять по вулицях. Тим більше, що існують як цікаві, так і корисні суспільству інші програми підготовки. Однією з таких програм зі службового собаківництва є підготовка собак-рятувальників. Така робота не передбачає розвитку агресії у собак. Навпаки, необхідно вчити їх дуже позитивно ставитись до оточуючих людей, а це знімає зайву напруженість у відносинах із сусідами вдома, викликає позитивні посмішки перехожих на вулиці. Важливість розвитку саме такого напрямку підготовки не викликає сумніву навіть у дуже скептично налаштованих людей.

Як пояснюють фахівці Клубу, підготовка собак-рятувальників здійснюється за декількома напрямками спеціалізації: пошук у техногенних завалах, пошук на місцевості (ліс, гори тощо) та лавинний пошук (тобто пошук людей під сніговими завалами). За двома з цих напрямків працюють члени Київського міського клубу службового собаківництва. Вміння собаки працювати в умовах з багатьма відволікаючими факторами (сторонніми гучними звуками, сильними запахами тощо); розуміння провідником, як керувати собакою, щоб не завадити йому та не заважати роботі інших рятувальників; знання порядку і правил участі у пошукових та рятувальних операціях. Така робота зовсім непроста і потребує спеціального навчання та допуску перш за все інструктора з підготовки пошуково-рятувальних собак, а також собаки і провідника. Спеціалісти Клубу пройшли відповідне навчання та отримали кваліфікаційні допуски у міжнародній організації рятувальників (IRO). Не відстає від підлеглих і начальник Клубу – Тетяна Мазуренко, яка не лише атестований у IRO фахівець, а й особисто брала участь у спеціалізованих міжнародних змаганнях та здавала зі своїм собакою відповідні тести, багато років залучалась Міністерством надзвичайних ситуацій України у якості інструктора для підготовки кадрових провідників-рятувальників та рятувальних собак.

Наразі, Київський міський клуб службового собаківництва залучений до нового, не менш витребуваного напрямку з підготовки службових собак, і знову за актуальними на сьогодні програмами, тож побажаємо успіхів активістам у їх нелегкій, але такій необхідній роботі!

Матеріал надано національною всеукраїнською федерацією кінологічного спорту.

admin